Τι είναι η πυρογραφία

Η πυρογραφία (Woodburning) είναι μια τεχνική ζωγραφικής του, όπου χρησιμοποιούμε τα δυο αρχέγονα στοιχεία της Φύσης…το ξύλο και τη Φωτιά! Καίγοντάς το, σιγά σιγά, αρχίζει και παίρνει την μορφή που θέλουμε να του δώσουμε… Όπως και το μελάνι στο χαρτί έτσι και η φωτιά γίνεται ένα μέσο γραφης και έκφρασης..

Είναι μία πανάρχαια τεχνική σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρχικά το κάψιμο γινόταν με πυρακτωμένες βέργες που χρησιμοποιούσαν για την φωτιά στο τζάκι και το αποτελέσμα ήταν πρόχειρο. Κατά την Βικτοριανή περίοδο η τέχνη γνώρισε την μεγαλύτερη δημοτικότητα. Οι γυναίκες ανέπτυξαν εργαλεία-βέργες από λεπτό σίδερο, ίδιες με τις βελόνες πλεξίματος, τις οποίες ζέσταιναν σε φωτιά ή πάνω από λάμπα πετρελαίου. Αυτές τους επέτρεπαν να δουλεύουν πιο τεχνικά και να δημιουργούν λεπτά σχέδια. Οι βέργες αυτές όμως έχαναν γρήγορα την θερμότητά τους και έπρεπε να ξαναζεσταθούν κάνοντας έτσι την διαδικασία αργή και κουραστική. Στην Ελλάδα η πυρογραφία χρησιμοποιήθηκε απο μοναχούς καθώς και απο πολιτικούς εξόριστους την περίοδο της δικτατορίας. Πολλά γνωστά έργα έγιναν κατά τη διάρκεια της πολύχρονης εξορίας του Γιώργου Φαρσακίδη στη Μακρόνησο, στον Αη Στράτη , στη Γυάρο και στη Λέρο αποτελώντας αδιάψευτα ντοκουμέντα του αγώνα και του πολιτισμού των εξόριστων αγωνιστών..

Στη σημερινή εποχή η μεταλική ακίδα του πυρογράφου θερμαίνεται μέσω ηλεκτρικής αντίστασης χρησιμοποιώντας ρεύμα. Οι ακίδες αντικαθιστώνται εύκολα, ώστε να προσαρμόζονται στο είδος της εργασίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Μία ακόμα μέθοδος χωρίς καθόλου ενεργειακές ανάγκες, είναι η ηλιακή πυρογραφία χρησιμοποιώντας ειδικό γυάλινο πρίσμα ή μεγενθυτικό φακό υπο το Φως του Ηλίου..
Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται στην πυρογραφία είναι συνήθως από φλαμουριά (τηλιά), μελιά, σφένδαμο, πλατάνι, ευκάλυπτο, ελιά, καστανιά, μηλιά ή κερασιά. Δημοφιλές και σχετικά οικονομικό υλικό που δουλεύεται εύκολα είναι το κόντρα πλακέ θαλάσσης από σημύδα.
Εκτός απ το ξύλο,η πυρογραφία εφαρμόζεται πάνω σε οποιοδήποτε υλικό μπορούμε να κάψουμε…  Μπορεί να ζωγραφίσει υλικά όπως χαρτόνι, δέρμα, νεροκολοκύθα αποξηραμένη, κόκκαλο, καβούκι.

Όπως και σε άλλες τεχνικές, μπορούμε να συνθέσουμε και με άλλους τρόπους. Μπορούμε να βάλουμε χρώμα, να χαράξουμε, να προσθέσουμε άλλα υλικά (μέταλλο, ύφασμα, πέτρες-κοχύλια, φτερά κτλ) ακόμα και ποίηση..

Όπως η Φαντασία δεν έχει όρια, έτσι και η δυνατότητα σύνθεσης είναι απεριόριστη..

Η τέχνη της Πυρογραφίας όπως και η γλυπτική απαιτεί υπομονή, λεπτομέρεια, αντίληψη και μεγάλη προσοχή στο λάθος, διότι δεν μπορούμε να το διορθώσουμε όπως με το μολύβι, αλλά αχρηστεύεται το έργο…

…ή αλλιώς το λάθος γίνεται έμπνευση για κάτι καινούριο, όπως και στην ζωή…